Dansstijlen

[spacer height=”20px”]

Er zijn veel dansstijlen.
De populairste brengt Dans Domein Drenth in haar cursussen.
Met deze cursussen als leidraad geven we je uitleg.

Dans Domein Drenth en Cre8dance!!!

Zoals alles om ons heen, is ook dansen aan verandering onderhevig. Niet alleen de muziek verandert, ook met wie we dansen en daardoor de dansvormen. Dansten we eerder veel op muziek die herkenbaar was aan ritme en stijl, nu dansen we meer op melodielijnen en is fysieke expressie belangrijk. Dit alles heeft ook geleid tot een andere aanpak van de danslessen.

Cre8dance!!!

Bij de Cre8dance-methode wordt er vooral veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de creativiteit van de danser. Er worden verschillende dansen en stijlen aangeleerd met uitleg hoe en waarom je zo beweegt. Zeg maar … de gereedschapskist wordt goed gevuld. Bij Cre8dance wordt je geleerd dit gereedschap te gebruiken en daardoor de individuele creativiteit gestimuleerd. Ook het leren via een beeldscherm wordt hierbij niet geschuwd. Dit alles leidt tot verrassende resultaten en zelfbewuste dansers, die genieten van hun prestaties.

Cre8dance!!! – SwingKids (vanaf 4 jaar)
Verhaaldansjes
Muziek die tot de verbeelding spreekt nodigt kinderen uit hun fantasie te gebruiken. Hierdoor leren ze expressie en ritme te verenigen.
Themadansjes
Het bekendste voorbeeld hiervan kent de hele wereld: De vogeltjes dans.

Cre8dance!!! – Dance4Fans
De titel zegt het al. Fans dansen zoals in de clips van hun populaire artiesten. Hiervoor bedienen ze zich van verschillende stijlen, die soms naadloos in elkaar over gaan.
Streetdance
In de jaren 80 werd er in de New Yorkse achterstandswijken veel op straat gedanst. De dansers dragen vaak “baggy” kleding. Omdat het lekker ruim zit en het een grote bewegingsvrijheid geeft. Kenmerkend is dat er veel geïmproviseerd wordt en er een grote interactie is met de mededansers en het publiek. Nadat deze subcultuur veel aandacht kreeg in verscheidene films is het sinds de jaren 90 ook in Nederland populair.
Hip Hop
Hiphop is bij het grote publiek vooral bekend als muziekstroming, maar voor de leden van de subcultuur gaat hiphop meestal verder dan alleen muziek maken. De samenleving een spiegel voorhouden kan één van de aspecten zijn die hiphoppers naar buiten willen brengen. Verschillende teksten van hiphopnummers zijn daarom een aanklacht tegen de samenleving in het algemeen, of de levenssituatie van de rapper in het bijzonder.
Het was mede daardoor dat hiphop een stem kon geven aan een bepaald gedeelte van de Amerikaanse onderklasse, van oudsher vooral de Afro-Amerikaanse gemeenschap die leefde in de getto’s van de Amerikaanse steden, maar later ook aan andere etnische bevolkingsgroepen, en niet langer alleen in de Verenigde Staten. Hiphop werd zo onderdeel van een emancipatiebeweging van de bewoners van de getto’s, en deze oorsprong heeft een stempel gedrukt op hiphopcultuur in brede zin.
Lyrics
Bij lyrics proberen de dansers het gevoel en het verhaal van de songtekst zoveel mogelijk weer te geven en te ondersteunen. 

Sport Dansen – Zumba
Dansen is altijd al één van de bewegingsvormen die de meeste spieren in het lichaam aanspreekt. Daarom is het ook uitstekend om middels dansen aan je conditie en je figuur te werken.
Zumba
Dit wereldwijd populaire fitness programma is gebaseerd op de vrolijke Latijns Amerikaanse muziek en haar dansen.

Rolstoeldansen
Inmiddels is de rolstoel een geaccepteerd hulpmiddel voor mensen die zich niet makkelijk met de benenwagen kunnen verplaatsen. De gebruikers hiervan hebben net als iedereen de behoefte om te bewegen op muziek. Inmiddels bestaat er voor hen een heel palet aan dansen. Meestal gebaseerd op de bekende paardansen en dragen ze ook dezelfde naam. Rolstoeldansen verheugt zich wereldwijd in een grote belangstellingen is inmiddels ook als sport erkend.