Verschillende dansen

 

Iets over de verschillende dansen

Engelse Wals of de Langzame Wals
Een voorloper van deze dans was de Boston, die reeds vanaf 1874 vanuit Amerika werd ingevoerd. De basispas van deze dans dateert van 1921. De betekenis van het woord ‘wals’ is eigenlijk draaien. En daarmee is het karakter van de dans aangegeven. De wals dansen we in een driekwarts maat, er komen drie tellen in één maat voor. Verder is de Engelse Wals een rustige romantische en gracieuze dans.

Tango wordt ook wel de Argentijnse dans van de liefde genoemd.
Deze dans is ontstaan in Buenos Aires, Argentinië. Tango vertelt het verhaal van flirten en hartstocht door vlotte sluipende passen, sensuele gestileerde danshoudingen en scherpe staccatolijnen. Mede door de komst van Maxima staat de Tango weer volop in de belangstelling. Hoewel de Tango wat achtergrond betreft bij de Latijns Amerikaanse dansen
hoort, is hij ondergebracht bij de ballroomdansen uit historisch oogpunt èn omdat de danshouding enigszins
vergelijkbaar is. Al is de manier van bewegen veel minder vloeiend dan die van de andere dansen in die groep.

Quickstep / Foxtrot
Een sprankelende vlugge dans op vrolijke muziek.In 1924 gaf men hem de naam Quick Time Foxtrot. Veel invloed op de huidige Quickstep hebben gehad de Charleston, Onestep, Shimmy en Black Bottom. De quickstep is uitgegroeid tot de meest gedanste dans.

Salsa-Mambo
Salsa-Mambo muziek is “hot” evenals deze snelle dans. Met zijn strakke, compacte bewegingen, is Salsa een opwindende sociale dans en is het één van de populairste clubdansen vandaag de dag.
“Salsa” is een meer eigentijdse naam voor het zelfde stappatroon als de Mambo.

Salsa-Merengue
Merengue is een populaire dans afkomstig van Haïti en de Dominicaanse Republiek. Het is een mix van dansen uit twee culturen: Afrikaans dansen aan de ene kant en Spaanse invloeden, die terug te vinden zijn in de houding en de taal, aan de andere kant. Salsa Merengue dans je met eenvoudige kleine stappen en kenmerkende heupschommeling, samen met elegante armbewegingen is deze dans makkelijk te leren en perfectioneren voor snelle Latijnse Amerikaanse muziek.

Rumba is Cubaans van oorsprong
De muziek is een mengsel van Latijnse en Afrikaanse ritmen. De Rumba is een sensuele dans die gedanst wordt op rustige en meeslepende muziek verder is deze dans erg melodieus door de Spaanse invloed en heel sterk in ritme door de Afrikaanse oorsprong.

Jive / Rock & Roll
Swingende muziek, snelle bewegingen, volop actie. Rock & Roll is eigenlijk een verzamelnaam van dansen, die onder verschillende namen bekend zijn: Lindy Hop, Shag, Shag Hop, Jitterburg, Jive,
Boogie Boogie, Style Swing en vele andere. Hij vindt zijn ontstaan in Amerika en wordt door de
Amerikaanse soldaten meegebracht naar Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd de dans gecultiveerd en heeft daarna een vaste plaats veroverd.

Cha Cha is voortgekomen uit de Salsa Mambo
Deze verleidelijke en brutale Latijns amerikaanse dans die in 1953 is ontwikkeld door de Cubaan Enrique Jorrin, wordt gekenmerkt door zijn snelle cha-cha-cha in elke maat, en is waarschijnlijk de meest populaire Latijns Amerikaanse dans in Nederland.

Disco Fox
Een dans die snel aanleert, altijd op actuele muziek gedanst wordt en veel plezier geeft. Het heeft swingende bewegingen als in de Hustle en Rock & Roll dansen.

Slow Foxtrot
Slow Foxtrot is de dans van de klassieke “Big Bands” Het is een speelse en vlotte dans die nog steeds
erg populair is. Op hoog niveau is het door de figuren en lijnen één van de moeilijkere dansen.